Ταξιδεύοντας με το κατοικίδιο σας

Οι κανονισμοί και οι διαδικασίες για τη μεταφορά κατοικίδιων στην καμπίνα επιβατών, στους χώρους αποθήκευσης αποσκευών του αεροσκάφους ή ως εμπόρευμα, ποικίλουν ανάλογα με την αεροπορική εταιρεία και τον προορισμό.

Για περισσότερες πληροφορίες σας συνιστούμε να επικοινωνήσετε με την αεροπορική σας εταιρεία.

Περισσότερες πληροφορίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τις μετακινήσεις των ζώων συντροφιάς μπορείτε να βρείτε στους Σχετικούς Συνδέσμους που ακολουθούν:

Εγκύκλιος για τις μη εμπορικού χαρακτήρα μετακινήσεις ζώων μεταφοράς: http://www.minagric.gr/images/stories/docs/politis/Zoa_Syntrofias/egkiklios3382_100752_170915.pdf

Συμβουλές για να ταξιδέψετε με το αγαπημένο σας κατοικίδιο:

Για τους λάτρεις των κατοικίδιων που αναρωτιούνται αν μπορούν να ταξιδέψουν με το αγαπημένο τους ζώο τους ενημερώνουμε ότι υπάρχουν ειδικοί κανόνες ισχύουν, τόσο στα μέσα μετακίνησης όσο και στα ξενοδοχεία. Πρωτίστως, θα πρέπει να πάτε το ζώο στον κτηνίατρο και να λάβετε πιστοποιητικό υγείας και εμβολιασμών, που θα πρέπει να κρατάτε μαζί σας σε όλο το ταξίδι.

Είναι πλέον εύκολο να πάρετε μαζί σας το κατοικίδιό σας όταν ταξιδεύετε εντός της ΕΕ. Για τις γάτες, τους σκύλους και τα κουνάβια, ισχύει η εναρμονισμένη ευρωπαϊκή νομοθεσία στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, επομένως αυτά που χρειάζεται να κάνετε είναι να έχετε τα παρακάτω:
– έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της λύσσας,
– ηλεκτρονικό πομποδέκτη ή ευανάγνωστο τατουάζ,
– διαβατήριο ζώων συντροφιάς, το οποίο μπορεί να σας χορηγήσει ο κτηνίατρός σας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά να ενημερώνετε πάντα τον κτηνίατρό σας για τη χώρα προορισμού σας και για τυχόν ειδικές συνθήκες πριν ταξιδέψετε με το κατοικίδιό σας. Για όλα τα άλλα ζώα, εκτός από τις γάτες, τους σκύλους και τα κουνάβια υπάρχει σχετική εθνική νομοθεσία σε κάθε χώρα της ΕΕ.

Διαβάστε τι λέει η Ευρωπαϊκή Κοινοτική Οδηγία: «Μπορείτε να πάρετε μαζί σας τα κατοικίδια ζώα σας όταν ταξιδεύετε σε ένα άλλο κράτος μέλος, με ορισμένους όρους. Για παράδειγμα, τα περισσότερα κράτη μέλη προβλέπουν ένα έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της λύσσας για τους σκύλους και τις γάτες. Τα πιστοποιητικά αυτά είναι τυποποιημένα και μπορείτε να τα προμηθευθείτε από τον κτηνίατρό σας. Σχετικά με αυτό το θέμα, η πρεσβεία ή το προξενείο του κράτους μέλους προορισμού σας θα σας παράσχει κάθε χρήσιμη πληροφορία σχετικά με τις ενδεχόμενες διατυπώσεις που πρέπει να τηρήσετε».

«Το νέο διαβατήριο για τα ζώα συντροφιάς, το οποίο μπορεί να σας χορηγήσει οποιοσδήποτε κτηνίατρος, διευκολύνει σήμερα τα ταξίδια σας με γάτες ή σκύλους. Για όλες τις γάτες και τους σκύλους χρειάζεται διαβατήριο στο οποίο θα αναφέρονται τα στοιχεία του έγκυρου πιστοποιητικού για τον εμβολιασμό κατά της λύσσας και τέλος απαιτείται το κατοικίδιο σας να έχει το ηλεκτρονικό μικροτσίπ.»

Ζώα στο αεροπλάνο

Αν επιθυμείτε να ταξιδέψετε με το κατοικίδιό σας αεροπορικώς, είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε με την αεροπορική εταιρεία και να ενημερώσετε τα στοιχεία του κατοικίδιου (ράτσα, κιλά κτλ).

Κάθε αεροπορική εταιρεία εφαρμόζει διαφορετικούς κανονισμούς όσον αφορά τις μετακινήσεις κατοικίδιων ζώων, αλλά τα βασικά είναι τα εξής:

• το ζώο να βρίσκεται σε ένα καλά ασφαλισμένο κουτί ή σε κλουβί σε συγκεκριμένες διαστάσεις για να ταξιδέψει μαζί σας στην καμπίνα

• το ζώο να έχει κάνει όλα τα απαραίτητα εμβόλια και να έχει όλα τα πιστοποιητικά και άδειες εισόδου για τη χώρα προορισμού καθώς επίσης και το μικροτσίπ.

• το ζώο να βρίσκεται σε άνετη θέση, να έχει αρκετό χώρο στο κουτί ή το κλουβί του και αρκετή τροφή ή / και νερό για το ταξίδι.

Κόστος

Το κόστος της μετακίνησης με κατοικίδια ζώα διαφέρει αναλόγως με τη χώρα και το μέσο μεταφοράς. Οι αεροπορικές εταιρείες εφαρμόζουν διαφορετικές χρεώσεις για τη μεταφορά ζώων.

Περισσότερες πληροφορίες για τα ταξίδια με κατοικίδια ζώα στην ΕΕ, καθώς και το υπόδειγμα του διαβατηρίου διατίθενται στη διεύθυνση http://ec.europa.eu/food/animal/liveanimals/pets/index_en.htm